Svensk ridlärare II
Vill du ta nästa steg i karriären som professionell ridlärare och stärka dina kunskaper för att utveckla hästar och människor? Då är SRL II utbildningen för dig.
Vid genomgången utbildning med godkänd kurs och godkänt yrkesprov samt erforderlig praktik erhålls av Svenska Ridsportförbundet titeln Diplomerad Svensk Ridlärare II. Vid godkänd kurs och närvaro på specifika föreläsningar, finns möjlighet att validera den teoretiska delen av C-tränarutbildningen för dig som avser att söka den. Vill du arbeta med ridsport utomlands? Som Diplomerad Svensk Ridlärare kan du ansöka om internationellt pass hos Svenska Ridsportförbundet
Typ av utbildning
Folkhögskoleutbildning
Studieform och takt
Delkurs 1 och 2: Semidistans 50 % med fysiska och digitala träffar.
Delkurs 3: På Strömsholm 100 %
Studieperiod
Delkurs 1: augusti-december 2024.
Delkurs 2: december 2024 – mars 2025.
Delkurs 3: våren 2025 och augusti 2025.
CSN-berättigad
Ja, utbildningen är studiemedelsberättigad
Om utbildningen
Som Diplomerad Svensk Ridlärare II skall du ha kompetens att med iakttagande av ett gott horsemanship, ansvara för skötsel av hästar, anläggning och utrustning, utbilda hästar samt utbilda elever i hästkunskap och ridning enligt kompetensbeskrivning. Du skall, som ridlärare, i din ridning, hästhantering och undervisning vara en förebild för god ridning och hästhantering.
Del 1 Pedagogik och Ridskoleverksamhet fördjupningskurs Semidistans, 17 veckor, 50% studietakt, augusti-december 2024.
Del 2 Hästkunskap fördjupningskurs Semidistans, 15 veckor, 50% studietakt, december 2024 – mars 2025.
Del 3 Ridning och undervisningskunskap 10 veckor (delad i två perioder 6 + 4 veckor), heltid 100 % studietakt, våren 2025 och augusti 2025.
Ansökan görs till hela kursen.
Delkurs 1 och 2 är semidistanskurser med fysiska och digitala träffar. Mellan träffarna sker studierna via en digital lärplattform där såväl lärare som andra kurskamrater finns till hands för kunskapsinhämtning, diskussion och erfarenhetsutbyte. Träffarna sker på vardagar och de fysiska mötena är lokaliserade till Strömsholm. Delkurs 3 genomförs på Ridskolan Strömsholm. Häst och anläggningsvård ingår i utbildningen under delkurs 3.
Behörighetskrav
Alternativ 1.
- Grundläggande behörighet till högskola. (Slutbetyg från gymnasieskola ska bifogas)*
- Diplomerad Svensk ridlärare, SRL I. (SRL I-diplom ska bifogas)*
- Yrkeserfarenhet vid ridskola. (”Intyg om yrkeserfarenhet” ska bifogas)*
- Godkänt antagningsprov (ridning och intervju)*
Alternativ 2.
- Grundläggande behörighet till högskola. (Slutbetyg från gymnasieskola ska bifogas)*
- Diplomerad hästskötare. (Diplom ska bifogas)*
- Väl genomförd Ridledarkurs. (Betyg ska bifogas)*
- Yrkeserfarenhet vid ridskola. (”Intyg om yrkeserfarenhet” ska bifogas)*
- Godkänt antagningsprov (ridning och intervju)*
*För att styrka att du uppfyller behörighetskraven till utbildningen behöver du skicka in samtliga intyg/betyg som efterfrågas i ditt alternativ ovan, ”Intyg om yrkeserfarenhet (SRL II)” hittar du nedan.
Vanliga frågor och svar
-
– Ja, utbildningen är studiemedelsberättigad. Studiemedel kan erhållas tidigast från höstterminen det år man fyller 20. Du som är under 20 år kan söka studiehjälp för delkurs 3.
-
– Nej, utbildningen genomförs med Ridskolan Strömsholms välutbildade skolhästar. Möjlighet att ta med egen häst kan finnas.
-
– Nej, kost och logi ingår inte i kurskostnaden och du ansvar själv som kursdeltagare för det. Det finns möjlighet att boka boende på eller i närheten av Strömsholm. Kontakta bokning@stromsholm.com eller 0220-451 00. De har också tips om fastighetsförmedlare för boende under längre perioder.