Hoppa till innehåll

Välkommen till nya hastsportensfolkhogskola.se. En del saker ser lite annorlunda ut än tidigare. Är det något du saknar eller inte hittar är du välkommen att kontakta oss.

Träningsfysiologi i teori och praktik

Travsportens utbildningar, Semidistans

Vill du lära dig mer om träningsfysiologi och hur du optimerar träningen och mäter träningseffekter för en hållbar sporthäst? Då är denna kurs som ges av Hästsportens Folkhögskola vid Riksanläggningen Wången, kursen för dig.

Om utbildningen

Kursen vänder sig till dig som är praktiskt yrkesverksam inom häst – och travsport och vill ha utökade kunskaper i träningslära för häst.

Syftet med kursen är att du som deltagare ska få praktiska och teoretiska kunskaper i träningslära för sporthästar. Moment som praktisk tillämpning av hjärtfrekvensmätare och medverkan vid laktatmätning (mjölksyra) ingår. Målsättningen är att du som deltagare efter genomförd kurs har en god förståelse för hästens anatomi och fysiologi samt förändringar som kan uppstå i samband med träning.

Kursen genomförs som en semidistansutbildning med digitala föreläsningar på Teams och fysisk träff på Hagmyrens Travskola.

Kursens innehåll

Praktiskt:

  • Hantera hjärtfrekvensmätare och ha förståelse för hur det kan användas som hjälpmedel för att mäta hästens kondition.
  • På ett säkert och etiskt sätt assistera veterinär vid laktatmätning (mjölksyra) efter intervallarbete.
  • Efter förkunskaper själv köra/rida ett träningspass med hjärtfrekvensmätare och efterföljande laktatmätning (mjölksyra).

Teoretiskt:

  • Förklara grundläggande fysiologiska begrepp hos häst (nervsystem, muskelfibrer, andnings- cirkulations- och rörelseapparaten).
  • Förklara hur olika typer av träning påverkar hästen och kunna upprätta en träningsplan för en specifik häst (t ex den egna hästen).
  • Förklara hur utfodring har samband med hästens prestation.

Kurstid och upplägg

Kursstart digitalt på Teams: måndag 24 feb. kl. 18.00 –19.00.
Då får du som kursdeltagare ett antal frågeställningar som ska besvaras med hjälp av angiven litteratur och iakttagelser på egen eller annans häst. Du ska även göra Quizz på HästSverige.

Fysisk träff på Hagmyrens Travskola den 7 - 9 mars. Start kl. 13.00 på fredagen och avslut kl. 13.00 på söndagen. Undervisning kvällstid förekommer. Träffen innehåller praktisk tillämpning och teoretiska föreläsningar.

Digital föreläsning på Teams måndag 24 mars kl.17 - 19

Avslutande digitalt seminarium och muntlig redovisning av hemuppgift måndag 14 april kl. 17.00 – 19.00
Du som deltagare formar själv din egen inlämningsuppgift baserat på egna intresseområden och häst. Inlämningsuppgiften stäms av med undervisande lärare och lämnas in skriftlig. Muntlig redovisning och dialog med övriga kursdeltagare.

För godkännande krävs inlämnade uppgifter och närvaro på fysisk träff samt godkänt slutdiskussion.

Frågor och svar

Här kan du läsa om de vanligaste frågorna och svaren angående utbildningen. Har du andra frågor är du välkommen att höra av dig till oss. Du hittar kontaktuppgifter för den person som är kontaktperson för utbildningen lite längre ner på sidan.

Undervisningen är avgiftsfri, en kostnad på 1200 kr tas ut för b l a utbildningsmaterial, hästar, försäkring och fika vid fysiska träffen.
Kommer ni två eller fler från samma stall, är kurskostnaden 600 kr/deltagare

Nej, kost och logi bekostas av dig som deltagare.
Kontakta utbildningsansvarig på Hagmyrens Travskola: Matilda Persson för tips på boende i närheten matilda.persson@hagmyren.travsport.se

Antalet kursplatser är begränsat till 30 deltagare

Du beställer själv din kurslitteratur genom att kontakta Svensk Travsports kundtjänst på kundtjanst@travsport.se.
Litteraturlista:
Hästanatomi
Hästens fysiologi

Huvudsaklig målgrupp är aktiva inom travsporten och de som är intresserade att lära sig mer om travsport. I mån av plats är aktiva inom alla hästdiscipliner välkomna

Kontaktpersoner

Annika Larelius
Utbildningsledare Wången. Hippolog.